Lei av de samme gamle brettspillene, eller befinner dere på et sted uten tilgang til annet enn penn og papir? Fortvil ikke! Her er 3 morsomme «penn og papirspill» du kan spille med venner og familie – helt uten å bruke en krone!

1. Slagskip

Antall spillere: 2

Regler: Tegn opp et koordinatsystem (ti ganger ti ganger stort) på hvert deres ark (eller bruk en ferdig ruteblokk). Fyll inn bokstavene «A til J» øverst på arket over X-aksen, og tallene «1 til 10» på venstresiden nedover langs Y-aksen.

Slagskip

Utplassering av skipsflåten: Sett dere slik at dere ikke kan se den andre spillerens koordinatsystem. Plasser ut følgende skip på valgfritt sted (enten loddrett eller vannrett, men ikke diagonalt).

  • Et hangarskip – 5 felter stort – f.eks. fra punkt (B,4) til (F,4)
  • Et slagskip – 4 felter stort
  • En frigatt – 3 felter stort
  • En jager – 2 felter stort
  • En ubåt – 2 felter stort

NB! Skipene kan ikke overlappe hverandre.

Spillets gang: Spiller 1 starter med å skyte mot spiller 2’s flåte ved å oppgi et koordinat (f.eks. B,4).

Spiller 2 sjekker sitt koordinatsystem, og sier bom dersom vedkommende ikke traff noenting. «Treff i *skipstype*» hvis koordinatet innholder et skip. (F.eks. «Treff i hangaskip!»).

Spiller 2 markerer med pennen (tips: bruk gjerne et penn/tusj i en annen farge) i ruten for å holde oversikt over hva som er truffet og hva som er uskadd.

NB! Gi beskjed når et skip er senket (alle feltene som utgjør skipet er truffet). F.eks. «Hangarskip senket!».

Siden spiller 1 traff, får han/hun skyte på nytt. Turen til å skyte går til spiller 2 etter at spiller 1 har bommet.

Fortsett helt til en av flåtene er fullstendig utradert.

2. Bondesjakk

Det blir ikke mye mer «down to basic» enn den gode gamle klassikeren bondesjakk. Alt du trenger er papir og penn/blyant.

Antall spillere: 2

Regler: Tegn opp tre ganger tre ruter på et ark. Spillerne avtaler seg imellom hvem som skal bruke bokstaven «X» eller «O» som sitt symbol/merke.

Spillets gang: Spiller 1 starter med å sette sitt symbol hvorsomhelst i rutebrettet. Spillerne setter deretter sitt symbol annenhver gang inntil en av dem har klart å få tre av sine symboler på rad (loddrett, vannrett eller på skrå).

Bondesjakk

(Eksempel på ferdigspilt runde. Seier til spilleren med «O» som symbol).

Forslag til variasjon: Klassisk bondesjakk kan fort bli repetivt, da det lave antallet ruter ikke byr på den helt store kompleksiteten. Prøv fire på rad på et stort ruteark for større utfordringer og mer spillerom for ulike strategier.

Guggenheim

Antall spillere: 2-6

Regler: Del ut penn og papir til hver spiller. (En smarttelefon med nedtellingsfunksjon er også kjekt, hvis dere foretrekker å spille på tid i stedet for til førstemann er ferdig).

Tegn en fem ganger fem ruter stor tabell på hvert ark, og bli enige om fem emner som skrives horisontalt over de fem øverste rutene på arket. (F.eks.: Popgrupper, grønnsaker, norske skuespillere, europeiske byer og klesmerker.)

Velg fem vilkårlige bokstaver som skrives vertikalt til venstre for rutene langs tabellen. (F.eks. A, K, J, D og O.)

Spillets gang: Spillerne starter, og det er nå om å gjøre å fylle ut rutene på sitt ark raskest mulig.

Den spilleren som er først ferdig med å fylle ut alle sine 25 ruter roper «ferdig». Alle må nå legge ned skrivesakene sine.

Spillerne leser på tur opp hva de har skrevet i hver av rutene sine. Hvis to eller flere spiller har samme svar (f.eks. «Abba» på «popgrupper på A»), deles det ut 1 poeng. Er man alene om et svar, deles det ut 2 poeng (med andre ord må man være både rask og original når man svarer for å ha størst mulig sjanse til å gå av med seieren).

Poengene legges sammen, og den mest flest poeng har vunnet.